Kkuva

Kkuva

Haukia ja vähän muitakin syöttämässä

            (Julkaistu Erä-lehdessä 9/2006)     
   
                Läksimme kerran 70-luvun alussa vaeltamaan Muotkan Ruoktulta tunturiin. Minä olin 16-vuotias ja kaverini Pekka pari vuotta vanhempi. Olimme jo kokeneita lapinkävijöitä. Minä olin toisella vaelluksellani ja Pekka kolmannella. Mukana oli myös Pekan partiolippukunnan johtaja, Rauski. Mielestämme jo vanha mies, taisi lähennellä kolmeakymmentä. Ajattelimmekin, että hyvä kun Rauskin verrattomat erämiestaidot siirtyvät nuoremmalle polvelle, eihän sitä koskaan tiedä… Hyvää vauhtia Rauski tosin meni edelleen, nuorentui varmaan hyvässä seurassa.
              Jokaisen vaelluksen tarkoitus oli tietysti saada kalaa, isoja ja paljon. Olimme ehdottoman varmoja, että tällä kerralla lyömme reilusti kaikki aiemmat ennätyksemme (mihin ei kyllä paljon olisi tarvittukaan).  Ehkä peräti teemme uuden suomenennätyksen, ainakin jossain lajissa. Molemmilla oli rinkassa pari kiloa karkeaa suolaa, jottei rinkantäysi jalokalasaalis pilaantuisi kotimatkalla. Sittemmin kävi ilmi, että karkeaa suolaa oli ainakin siihen aikaan kaikki autiotuvat pullollaan.
             Jo toisena päivänä se sitten sattui. Sain ennätyskalan tarttumaan. Olimme parin peninkulman päässä lähimmästä tiestä. Tantereilla, joita ihmisjalka ei ollut koskaan tallannut. Näin oletimme. Ei tosin sen takia, että olisimme löytäneet aivan uuden erämaa-alueen, vaan sen takia, ettei Rauski ollut, ilmeisesti koulutuksellisista syistä, viitsinyt korjata pientä suunnistusvirhettäni. Muut satunnaiset kulkijat olivat tietysti vaellelleet helppokulkuisia hiekkaharjuja pitkin kauniita maisemia katsellen. Me seisoimme suolla.
             Onneksi suolla oli myös suolampi ja vielä tarpeeksi iso heiteltäväksi. Vartin heittelyn jälkeen se iski.  Ja millainen isku! Kuin koskessa olisi tukki jäänyt kiinni. Tiesin heti, että nyt on kaikkien aikojen mötikkä siiman päässä; ja olin sentään jo käynyt jäämerellä isoja turskia vetelemässä. Väsyttely oli hurjaa menoa. Heti kun vähän vavalla yritin vetää, lähti hauki menemään jykevin potkuin ihan minne halusi. En voinut tehdä muuta kuin pitää vapaa pystyssä. Kela lauloi falsetissa.  Kerran se vonkale hyppäsi aivan lähelläni noin metrin korkeudelle. Ajattelin että sehän tyrmää, jos noilla leukaperillä täräyttää ohimoon.
             Noin vartin päästä sain sen taas lähelle, ikään kuin huijaamalla, hiljaa siksakkia uitellen, mutta heti kun se huomasi mistä on kyse, teki se muutaman kymmenen metrin syöksyn vähän väliä pinnassa käyden. Useiden tällaisten syöksyjen jälkeen se kuitenkin alkoi väsyä ja käännähdellä kyljelleen. Lopulta se oli aivan rantamättään vieressä jalkojeni tuntumassa, mutta silloin se vielä viimeisillä voimillaan pyörähti ympäri. Moneen kertaan ulosvedetty ja haspelkelalla sisään kelattu ja siten kierteinen siima löystyi hetkeksi ja vetäytyi kierteisille lenkeille. Saman tien jäi se kiinni turpeisesta rantatörmästä törröttävään juureen ja leikkautui poikki. Hauki liukui vääjäämättä, mutta ärsyttävän hitaasti pois. Eikä niin hettoisilta jalansijoilta saanut edes ponnistettua, että olisi perään hypännyt. Sormenpäistä varpaisiin levisi vahvempana kuin koskaan se tuttu avuton tunne, kun saalis on auttamatta menetetty, eikä sille kerta kaikkiaan voi mitään.
             Niitä tuhansia kierteitä selvitellessä kirosin haspelkelat alimpaan helvettiin ja päätin heti reissun jälkeen hankkia kunnon rullakelan. Samalla kelalla tosin kalastelin vielä muutama vuosi sitten, kunnes se eräällä kalareissulla Rymättylässä varastettiin samoin kuin koko porukan muutkin kalastusvälineet.
             Se hauki oli pieniruokainen. Pikkuinen lippa leukapielessä riitti. Sinänsä hyvä, että hauki meni menojaan, sillä Rauski oli ehdottomasti sitä mieltä, että kaikki kalat, jotka otetaan ylös, on myös syötävä. Se olisi ollut mahdoton urakka. Me sen sijaan luulimme hoitavamme kalavesiä, kun raivasimme roskakaloja pois syömästä jalokaloja.
             Myöhemmin Rauski sitten, kiireisenä miehenä, lähti pois viikkoa ennen meitä. Huomasi varmaan, että erätaitomme ovat sen verran kohdallaan, että hengissä pysymme. Ja pysyimmehän me. Niillä main oli syviä, pitkulaisia järviä, joiden välissä hiekkaharjut kohoilivat. Sieltä täältä harjujen välistä laski järviin pieniä jokia ja puroja, joista tammukkaa sai mielin määrin. Ensimmäisiä tikunnenässä nuotiolla kypsennettyjä tammukoita syödessämme totesimme syvällisesti, ettei mikään ole koskaan maistunut niin hyvältä. Viikon päästä niitä vielä popsi muutaman muun ruoan lomassa. Puolentoista viikon kuluttua, kun vakioruokamme hernekeitto, ryynikeitto, näkkäri ja metvursti olivat loppu, niitä söi väkisin nälkäänsä. Niiden punertava, tirisevän rasvainen liha alkoi ällöttää. Joskus, kun ei nälältään saanut yöllä nukuttua, piti käydä syömässä pari suolattua tammukkaa vatsan mouruamista hillitsemään. Aloimme nähdä unia lenkkimakkaroista. Vuoteen ei tehnyt mieli tammukkaa.
             Mutta varsinainen hauenruokinta alkoi Rauskin vielä ollessa mukana. Olimme pystyttäneet leirin erään kirkasvetisen järven rannalle. Karkea, sorainen ja pohjakasviton ranta syveni jyrkästi heti rantaviivasta. Noin viiteen metriin näkyi kirkkaasti, jonka jälkeen kaikki alkoi sulaa yhdeksi sinertäväksi pimeydeksi.
             Pesimme rantavedessä peratuista tammukoista veriä pois, kun huomasimme, että syvyydestä alkoi hitaasti erottua kaksi tummaa hahmoa. Ne nousivat värähtämättä ja hyvin hitaasti yhä lähemmäksi ja pysähtyivät parinkymmenen sentin päähän veden pinnassa huuhdeltavista tammukoista. Kaksi parikiloista haukea. Niitä ärsyttääksemme aloimme loiskia tammukoiden pyrstöllä vedenpintaa. Zap – hauki oli napannut tammukan ja toinen saman tien. Silmä ei pystynyt seuramaan iskua ja käsi rävähti koukkuun kuin sormet olisivat koskettaneet hehkuvaa kekälettä. Noin metrin päässä hauet käänsivät tammukoiden pään kitaa kohti ja nielivät ne. Saman tien vaarallisen nälkäiset hauet tulivat kyttäämään lisää. Sama toistui ja olisi toistunut niin kauan kuin tammukoita riittäisi, mutta nälkäisiä olimme myös me. Rauski nimesi hauet Pekaksi ja Panuksi.
             Seuraavina päivinä hauet tulivat rohkeammiksi ja nappailivat itseoikeutetusti tammukoita kädestämme. Kerran oli tarjolla vain yksi tammukka. Toinen hauki nappasi sen poikittain kitaansa, mistä toinen hauki kimpaantui ja lähti ajamaan sitä toista takaa. Vaan eipä halunnut hauki luopua saaliistaan ja kun ei muuta keksinyt, hyppäsi valtavassa kaaressa ilmaan tammukka poikittain suussaan. Takaa-ajaja ei kuitenkaan luovuttanut ja ennen kuin ensimmäinen hauki oli vedessä, oli myös toinen ilmassa ja hampaat sen pyrstössä kiinni. Ensimmäinen hauki sai kuitenkin potkaistua itsensä karkuun ja sai kuin saikin pitää saaliinsa. En muista, mitä Rauski sanoi.
             Siinä järvessä emme uineet, vaikka vesi olikin tarpeeksi kylmää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti