Kkuva

Kkuva

Viljamin käsikirjoitus

           (Julkaistu Metsästys ja Kalastus -lehdessä 7/2012)

Viljami oli Lapin miehiä. Ei saamelainen, ei suomalainen eikä oikeastaan norjalainenkaan, vaikka olikin Norjan kansalainen. Norjaa ja suomea hän puhui yhtä hyvin, eikä maiden välinen raja merkinnyt hänelle mitään. Ikänsä hän oli asunut samassa punaisessa puutalossa vuonon rannalla, jo vuosikausia kahdestaan vaimonsa kanssa. Vaimo oli nuorena tullut etelästä turskia perkaamaan ja Viljamin tavattuaan jäänyt sille tielleen. Vaimo oli myös sellainen, ettei Viljamin tarvinnut kylmimpienkään pohjoismyrskyjen aikana yöllä palella. Lapset, kolme poikaa ja yksi tytär, olivat asettuneet kuka minnekin etelän kaupunkeihin. Etelä tarkoitti Viljamille kaikkea Inarista alaspäin.
Viljami oli lyhyehkö, tosin tavallisen saamelaismiehen vieressä keskipituinen, ”ainakin saappaat jalassa ja lakki päässä”, kuten hän itse ajatteli peilikuvaansa katsellessaan. Lakki hänellä olikin aina päässä, kesällä tummansininen lippalakki, kuin merimiehellä, ja talvella karvalakki. Korvat olivat hieman höröt, ikään kuin lakin pitimiksi suunniteltu. Silmät olivat siniset ja naama punakka, vähän ahavoitunut. Ilme oli yleensä hyväntuulinen ja itsevarma. Hänestä sai vaikutelman, että siinä on mies, jolla on elämän ohjat omissa käsissään.
Kädet olivat suuret ja voimakkaat, sormet tanakat, siis kerta kaikkiaan kunnon kourat millä tarttua, ja ote piti. Näillä käsillään hän oli perheensä elättänyt ja lapsensa kasvattanut. Viljamin kädet eivät koskaan palelleet. Kun hän kastoi ne kylmään veteen, oli kuin hanan olisi avannut ja niissä alkoi kiertää kuumaa verta. Niillä saattoi päästellä kaloja verkosta hyisessä vedessä vaikka kuinka kauan, ja kun ne sitten kuivasi ja niitä kokeili, ne tuntuivat lähes kuumilta. Ne olivat myös taitavat kädet. Kirvesmiehen ja puusepän kädet siinä missä kalastajankin. Niin taitavat kädet, että kovinakin aikoina oli töitä riittänyt eikä nälkää tarvinnut nähdä.
Käsiin oli kirjautunut muistoja Viljamin elämän varrelta. Niitä katsellessaan yksi jos toinenkin tapahtuma palautui miehen mieleen. Vasemman käden pikkusormesta ja nimettömästä puuttui pieni pätkä. Muisto maakoneesta ja päreiden höyläämisestä; outo laite, mutta piti kokeilla. Joka sormessa oli jos jonkinlaisia arpia, Viljamin muistiinpanoja jostain rakennustyöstä, huonekalun veistosta tai kalareissusta.

Viljami oli kylän poikien sankari ja miehen malli. Usein, kun hän istuskeli ja poltteli sätkää töiden lomassa, tai muuten vaan käyskenteli rannoilla, joukko pikkupoikia tuli hänen luokseen katselemaan arpia ja kärkkymään niiden tarinoita. Silloin tällöin Viljami vei heidät soutuveneellään isoja turskia nostamaan tai opetti puukon käyttöä, ja hyvin hän heidän seurassaan viihtyikin. Jännittäviä juttua huikein kääntein kerrottuna riitti loputtomiin. Parhaimmat he osasivat melkein ulkoa. Yhtä he kutsuivat Kidaksi.
”Kerro Kidasta”, joku pojista melkein aina pyysi.
Vasemmassa kämmenselässä oli huomiota herättävän omalaatuinen kuvio. Se sai Viljamin sinisille silmille aivan erityisen kylmän ja etäisen katseen, jossa oli päättäväisyyttä ja kunnioitusta muttei tippaakaan pelkoa. Samalla suu vetäytyi tiukkaan hymyyn ja poskilihakset jännittyivät. Koko miehestä hohkasi sellaista voimaa ja sitkeyttä, ettei tuon miehen uskoisi koskaan vanhenevan, saati sitten kuolevan. Arvet olivat syvistä, terävästi viilletyistä haavoista. Osa vanhempia ja osa tuoreempia, mutta samaa kuviota, ikään kuin tarkoituksella tehtyjä koristeita.
Koetellessaan niitä sormenpäillään Viljamin mieleen palautuivat vuosikymmenien takaiset tapahtumat ensimmäiseltä kalareissultaan tunturien nieriä- ja taimenvesille. Parin päivän kävelymatkan päässä kotikylästä oli pieni nimetön järvi, jonne hän oli isänsä kanssa vaeltanut.
”Ei sitten jänkäkoiria! Taimenet ja raudut kyllä käy”, oli äiti huudellut Viljamin ja isän perään heidän lähtiessään.
”Mitä jos tulee jättiläiskala?” oli Viljami vastannut innoissaan.
”No tuo pää näytille, oli mitä lajia tahansa.”
Tuolloin tarina päättyi siihen, että Viljami istui rannalla, jalat vedessä, märkänä ja kylmissään; mutta käsiä kuumotti, ja toinen oli verestä punainen. Hän seurasi katseellaan, kun kalan selässä seisova puukon varsi, pyrstön iskujen tahdissa pikkuisen puolelta toiselle heilahdellen, hain evän lailla, lipui hitaasti kohti järven keskustaa ja vajosi sitten syvyyksiin kuin saavuttamattomiin karkaava unelma.

Nykyään Viljamilla oli kertoa koko juttu. Käsikirjoituksen loppu tehtiin vasta pari vuotta sitten. Eräänä elokuun aamuna lähti Viljami jälleen kerran kalaan, tällä kertaa yksin. Enää ei tarvinnut pitkään kävellä päästäkseen parhaille paikoille, tosin piti tietää missä ne olivat. Hänellä oli uudehko, luotettava maastoauto, jolla pääsi tuttuja ajoreittejä pitkin reilun kilometrin päähän järvestä. Hän pysäköi auton, pisti auton avaimen takkinsa taskuun, taskun vetoketjun kiinni, heitti repun selkäänsä, otti vavan kouraansa ja alkoi tarpoa kohti tuota mystistä järveä, jonka rannoilla hän oli käynyt joka kesä ensimmäisen kalaretkensä hurjien kokemusten jälkeen. Hän janosi uusintaottelua jättiläiskalan kanssa.
Ilma oli lämmin ja kalastelu mukavaa. Järvi jäi jylhien tuntureiden väliin ja rannat painuivat jyrkästi kirkasvetiseen syvyyteen. Tuntureiden muodosta päätellen järvi oli useiden kymmenien metrien syvyinen. Vieheeksi Viljami valitsi suosikkinsa, samanlaisen jolla hän kalasti jo ensimmäisellä reissullaan, itse tehdyn siian nahalla päällystetyn vaapun, jossa punainen nokkalevy. Hän kalasteli kiireettömästi, jo isoja kaloja saaneen miehen maltilla. Välillä hän kelasi pinnasta ja välillä antoi vieheen painua syvyyksiin ennen kuin alkoi kelata. Yksi parikiloinen taimen tuli melkein heti, sitä oli kiva silmäillä.
Pohjoiselle taivaalle jäämeren päälle oli kerääntynyt valtavia, mustia pilvimassoja, jotka näyttivät ulottuvan meren pinnasta aivan taivaan laelle asti. Luoteesta vaakasuoraan paistava aurinko punasi pilvien kumpuroita. Näytti siltä kuin tulivuoren purkauksen aiheuttama tuhkapilvi vyöryisi kohti. Ilma tunturissa oli pysähtynyt. Tuuli oli tyyntynyt ja aurinko paistoi kuumasti. Viljami riisui takkinsa ja heitti sen kivelle viereensä.
”Tyyntä myrskyn edellä”, ajatteli Viljami, joka oli nähnyt myrskyn nousevan useasti ennenkin. ”Kohta tuulee ja sataa. Kovaa ja paljon.”
Sitä ennen ehtisi kuitenkin vielä jatkaa kalastelua. Pitkä heitto ja viehe niin syvälle kuin painuisi. Sieltä se nappaisi niin kuin silloin vuosikymmeniä sitten, jolloin kala oli poikaa vahvempi. Vaappu ei ollut vielä tavannut pohjaa, ja siima näytti jo menevän syvyyksiin lähes jalkojen juuressa, kun se alkoi ikään kuin vajota sivulle päin. Tuntui kuin uistin olisi jäänyt kiinni virran mukana kulkevaan raskaaseen tukkiin. Kala oli selvästi samaa sukua kuin se peto, joka oli aikanaan perinyt pikkupojasta voiton. Mutta nyt oli vastassa monet isot kalat kokenut vahvakätinen aikamies.
Kala teki hurjia syöksyjä syvyyksiin, hyökkääviä syöksyjä suoraan kohti ja hyppyjä ilmaan ikään kuin katsoakseen millaisen vastustajan kanssa oli tekemisissä. Väsyttely kesti pitkään, ja Viljamia tunsi jo käsissään taistelun kovuuden, mutta kala näytti olevan loppuun väsynyt. Viljami otti reppunsa taskusta lyhytvartisen koukun, jolla aikoi nostaa kalan ylös. Tarkoitus oli nopealla liikkeellä tikata koukku alaleuasta läpi, ja kala saman tien maihin. Mutta niin kävi kuin silloin ensimmäiselläkin kerralla. Kala oli silmää nopeampi, ja ennen kuin Viljami ehti tajuta, koukku ja Viljamin kämmen olivat kokonaan kalan suussa. Kalan hampaiden ote piti, ja koukun ote kalan kiduksista piti. Viljamin poskilihakset pullistuivat, ja katseeseen tuli sellainen määrätietoisuus, että järvestä olisi noussut mikä vain. Viljami oikaisi täyteen pituuteensa ja otti kymmenkunta askelta maihin, ja kala seurasi mukana Viljamin käsi suussaan. Viljami ei edes huomannut kuinka kalan hampaat raastoivat hänen rannettaan. Hän painoi toisella jalallaan kalan alaleukaa maata vasten ja veti vapaalla kädellään yläleuan ylös, kidan auki ja sai kätensä pois kidasta. Koukku sai jäädä sinne. Käteen oli kala tehnyt rumaa jälkeä.
Viljami hyppäsi hajareisin istumaan kalan selkään, ettei se pääsisi ponnahtamaan takaisin veteen. Tottuneesti, nopein ja varmoin ottein hän veti puukon tupesta. Ja jälleen kerran iski Viljami puukolla kalaa niskaan. Nyt tarpeeksi eteen ja voimalla. Puukko upposi kahvaa myöten. Kala tärisi parikymmentä sekuntia ja kuoli siihen paikkaan. Kalan niskasta vuoti runsaasti verta, ja siihen samaan verivirtaan sekoittui Viljamin kädestä pulppuava veri.
Tällä kertaa haavat olivat syviä. Verta pulpahti jostain peukalon tyvestä ulos solkenaan joka sydämenlyönnillä. Viljami leikkasi takkinsa hihan irti ja kietoi sen haavan ympärille, pani vielä lituskaisen kiven yhden kierroksen kohdalle haavaa puristamaan, otti repustaan narukerän ja leikkasi siitä pätkän, jolla sitoi paketin kiinni.
Toisen narunpätkän hän pujotti kalan kiduksien alitse sen suusta ulos ja sitoi lenkiksi, jonka kiersi ranteensa ympäri, jotta saisi pitävän otteen kalan raahaamiseksi autolle. Kantaa hän ei sitä jaksaisi, vaikka nuorempana kantoikin hartioillaan valuhommissa parikin sementtisäkkiä kerralla.
Viljamin käärimä paketti oli pian läpeensä märkä ja kirkkaan punaista verta valui tasaisena norona vaaleiden jäkälien päälle. Viljami nousi seisomaan, mutta silmissä sumeni ja päässä heitti. Pakko oli pudota istumaan. Siinä istuessaan ja tuntiessaan kuinka voimat valuivat pois, hänet valtasi uusi tunne, epätoivo, kaiken menettämisen aavistus. Hän katseli verisiä käsiään. ”Tulisiko näihin käsiin enää koskaan arpia; kertoisivatko ne tätä tarinaa kenellekään?”
Hän tunsi kuinka vanhuus laskeutui hartioille, imeytyi sieltä jäseniin tehden ne raskaiksi ja asettui sitten sydämeen. Mutta sydän sykki vielä. ”Jaksaa se vanhakin mies, jos vain on tahdonvoimaan”, tuumi Viljami. Hän nousi hitaasti, mutta päättäväisesti, ensin polvilleen ja oikaisi sitten itseään hieman käsillä polviin tukien ja siitä sitten seisomaan. Hän odotti kunnes näkökenttä kirkastui, nosti vaivoin repun selkäänsä, otti tiukan otteen ranteensa ympärillä olevasta narusta ja kohotti katseensa menosuuntaan, kohti pohjoista – eikä ollut uskoa silmiään!
 
Myrsky oli kaatumassa päälle. Tummana möyryävä, maasta taivaaseen asti ulottuva pilvimassa oli tulossa parin sadan metrin päässä valmiina ahmaisemaan Viljamin kitaansa. Parinkymmenen sekunnin kuluttua myrsky nielaisi Viljamin. Hän oli kuitenkin ehtinyt kaivaa kompassin housunsa taskusta ja ottaa suunnan autolle. Tuuli riuhtaisi Viljamin maahan jääneen takin lammen pinnalle ja riepotteli sen saman tien näkymättömiin. Kompassin hihna toisen ja kalanaru toisen ranteen ympärille kiedottuna lähti Viljami hitaasti askeltamaan kohti autoa. Napajäätiköltä tullut jäinen myrskytuuli puhalsi voimalla etelään. Jäämeren yltä se keräsi kosteutta, nousi tunturiin ja kylmensi sen sitten lumeksi, jonka puhalsi täysin palkein vasten Viljamin ahavoitunutta naamaa.
Pari kertaa tuuli paiskasi Viljamin kumoon ja olisi varmaan vienyt mukanaan ellei kala olisi ollut ankkurina. Viljami kumminkin nousi sitkeästi pystyyn, otti jyrkän etunojan ja lähti päättäväisesti, vaikkakin kerta kerran jälkeen hitusen hitaammin, työntymään myrskyn läpi kohti autoa. Ranteesta valui veri tasaiseen tahtiin. Tuuli vei sen mennessään, jäädytti, sekoitti lumisateeseen ja paiskoi pienen pieninä hiukkasina järven pintatyrskyihin.
Jäinen tuuli, veren vähyys ja väsymys saivat aikaan sen, että mies rupesi kylmenemään, vaikka ponnisteli kaikin voimin. Ne ja rannetta kiristävä kalanaru saivat aikaan myös sen, että ensimmäistä kertaa elämässään hänen kätensä jäätyivät. Sormet kävivät kylmiksi ja tunnottomiksi eikä niihin enää virrannutkaan lämmittävää verta niin kuin aina ennen. Mutta jälleen kerran kädet tiesivät mitä tehdä. Veri alkoi hyytyä myös haavoissa ja vähitellen vuotaminen tyrehtyi kokonaan. Arpeutuminen oli alkanut.

Niin monet kerrat oli Viljami kulkenut autopaikan ja lammen välistä reittiä, ettei hän olisi kompassia tarvinnut nytkään. Hän kulki vaistonvaraisesti maanmuodoista ja kivistä suunnan pitäen, itsekään tiedostamatta kuinka. Samoin oli tehnyt hänen isoisänsä kotiporo, joka oli tuonut varmasti ja turvallisesti isoisän kotiin naapurikylästä satunnaisten juominkien jälkeen. Isoisän ei tarvinnut kuin rojahtaa rekeen ja kääriytyä porontaljoihin, minkä jälkeen hän voikin vaipua päätä selvittävään uneen ja herätä siihen, kun reki pysähtyi kotiovella ja jos ei herännyt rupesi poro roukuamaan. Niin vain Viljami nytkin, tietämättään kuinka kauan oli kulkenut, tuli suoraan autonsa luo ja havahtui siinä. Tunnottomin käsin hän haki avaimiaan takkinsa taskusta ja muisti samassa, että myrskyhän oli vienyt takin. Auton ovet olivat kuitenkin auki, se oli Viljamin tapa. Jos joku tunturissa autosta jotain tarvitsisi, ottaisi se sen kuitenkin. Kovin ponnistuksin sai Viljami kammettua kalan auton takaosaan. Ensin pää ja viimeiseksi pyrstö, joka mäjähti komeasti sivuikkunaa vasten ja peitti sen lähes kokonaan.
Viljami meni kuskin penkille ja otti tällaisen tiukan paikan varalle autoon varaamastaan laukusta kuivattua poronlihaa, kuivattuja hedelmiä, näkkileipää ja juotavaa. Juoma lämmitti valuessaan kurkusta alas mahaan, ja niin tuntui kuin se olisi sieltä virrannut suoraan käsiin. Niissä läksi veri kiertämään ja tuttu lämpö täytti jälleen sormet. Viljami tiesi selviytyvänsä. Kun hän sai pureskeltua vähän poronlihaa ja hedelmiä, voimat alkoivat palautua myös muualla Viljamin kuivassa mutta jäntevässä kehossa. Vaikka autossa oli ensiaputarvikkeita, hän päätti olla avaamatta veristä ja vielä jäähileistä pakettiaan etteivät haavat repeytyisi auki. Saisi vaimo sitten tehdä sen alhaalla vuonon rannassa. Hänellä oli siinä puuhassa kokemusta.
 
Nyt oli tämä lopen väsynyt, sään pieksemä, melkein tyhjiin valunut, mutta sitkeä ja päättäväinen mies valmis lähtemään viimeiselle taipaleelle kohti kotia. Mutta ne avaimet. Vara-avaimia ei Viljami ollut milloinkaan tarvinnut. Kolmisen vuotta sitten, kun hän oli auton hankkinut, oli hän kuitenkin sellaiset autoon piilottanut. Hieman epävarmasti hän alkoi koitella olivatko ne vielä siellä, minne hän oli ne silloin laittanut. Olivat.
Umpimyrskyssä lähti maasturi hitaasti rullaamaan alas tuttua kulkureittiä. Vaikka näkyvyyttä ei ollut kuin muutama metri, kotiporon lailla auto ja kuski tuntuivat tietävän jokaisen mutkan ja mäennyppylän. Parinkymmenen kilometrin päästä, kun jo korkeuttakin oli monta sata metriä vähemmän, myrsky loppui eikä maassakaan ollut enää lunta. Jylhänkaunis vuono näkyi. Se oli ollut suojassa myrskyltä niin kuin usein ennenkin.
Ei ollut enää äitiä, jolle olisi vienyt pään näytille, niin kuin silloin vuosikymmeniä sitten jäi tekemättä. Mutta kylläkin vaimo, joka aina jännittyneenä ja huolissaan odotteli millaista saalista Viljami toisi, ja mitä paikattavaa miehessä olisi. Nyt oli sellainen pää, ettei ole ennen nähty ja jatkojakin enemmän kuin uskoa saattoi.
”Kyllä vain - kyllä näistä haavoista arvet kypsyisivät ja arvista tarina punoutuisi”, tuumi Viljami illalla mökkinsä lämmössä, kun haavat oli jo siististi sidottu. Sen verran vanha oli Viljamista tuona päivänä kuitenkin tullut, että päätti siirtyä enemmän tarinoiden kertojaksi kuin uusien hankkijaksi. Mitä nyt joitain pikkujuttuja silloin tällöin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti